Dragi učenici , izabrati zanat kao zanimanje može biti dobra odluka za vašu budućnost. U „Mješovitoj srednjoj školi “ , Tešanj imate priliku upisati atraktivne i perspektivne zanate :
1. Obrađivač metala rezanjem
2. Operater na cnc mašinama
3. Automehaničar
4. Obućar / Krojač
5. Trgovac
6. Frizer
7. Stolar

Stara izreka kaže da je svaki zanat zlatan .
Zašto odabrati zanatsko zanimanje ?
Zanatska zanimanja na tržištu rada sve su traženija , zanatstvo je danas mnogo usmjerenije , sofisticiranije , ali i bolje plaćeno u odnosu na prije deset ili dvadeset godina.
Imate mogućnost zaposlenja odmah nakon završetka školovanja , što vas kao mladog čovjeka , čini samostalnijim i daje mogućnost da se usavršavate i napredujete.
Ne zaboravite da je poduzetnost imperativ današnjice , svoje znanje i vještine možete pretvoriti u vlastite kreacije ili otvoriti vlastitu zanatsku radnju i na taj način postati prepoznatljivi . U našoj općini mnogo je takvih primjera.
Naša škola već godinama obrazovanje usmjerava u skladu sa potrebama tržišta rada , te vrlo uspješno povezuje školu sa lokalnom privredom , veliki broj naših učenika dobije posao u svojoj struci.
Mješovita srednja škola tradicionalno je vezana za zanimanja koja i vi danas imate priliku da upišete. U periodu od 1945. -1955. Školu učenika u privredi završilo je 359 učenika , koji su se osposobili za 22 različita zanimanja. Najveći broj učenika obučen je za stolare, krojače , obućare i limare.
Dobar majstor oduvijek je bio cijenjen i potreban društvu.
Odaberite jedno od ponuđenih zanatskih zanimanja prema svojim afinitetima i željama, uz jasnu viziju i cilj imate priliku sebi stvoriti perspektivnu budućnost.
„ Svi naši snovi se mogu ostvariti , ako imamo dovoljno hrabrosti da idemo za njima “.