Budite prva generacija Fitofarmaceuta!!!

Mješovita srednja škola, Tešanj već decenijama obrazuje mlade ljude spremne za tržište rada. Uvijek idemo u korak s vremenom, to dokazuju nova zanimanja koja uvodimo svake godine. Dragi učenici pruža vam se mogućnost upisa u novi i atraktivni smjer Poljoprivredni tehničar – Fitofarmaceut.

U nastavku pročitaj opis zvanja Fitofarmaceut i ako dobiješ potvrdu  svojih razmišljanja, možda to znači da si na pravom putu.

Biraj pravi smjer – budi Fitofarmaceut!!!

 

Šta mogu raditi nakon završenog školovanja?

Poljoprivredni tehničar-Fitofarmaceut primjenjuje, skladišti i prodaje sredstva za zaštitu bilja i ostale proizvode koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji. Za obavljanje poslova fitofarmaceuta, potrebno je završiti srednje obrazovanje u trajanju od četiri godine.

Savremena poljoprivredna proizvodnja nezamisliva je bez proizvodnje sredstava za zaštitu bilja. U ovim mjesecima pandemije korona virusa, kada mnoge zemlje zabranjuju izvoz, obezbjeđujući svoje stanovništvo hranom, vidjeli smo koliki je značaj domaće proizvodnje. U budućnosti će ova poljoprivredna grana sve više dobijati na značaju. Pronađi model isplativosti u poljoprivredi, iskoristi prirodno bogatstvo naše domovine i postani mladi poljoprivrednik. Ne dozvoli da zavisimo o uvozu hrane.

 

Ovdje vidim svoju šansu:

Zaposlit ću se u poljoprivrednoj apoteci ili otvoriti vlastitu poljoapoteku;

Nastavit ću školovanje i steći zvanje Agranoma;

Zaposlit ću se u firmi koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom;

Prihvatit ću izazov, te početi sam proizvodnju kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda;

Radit ću kao stručni saradnik u savjetodavnim centrima i ustanovama.

 

Šta ću naučiti?

Kao budući fitofarmaceut upoznat ćete građu i osobine kulturnog bilja;

Usvojit ćete znanje o bolestima, štetnicima i korovima koji u uzgoju kulturnog bilja prave velike štete;

Naučit ćete kako primjeniti najučinkovitije metode u zaštiti bilja;

Upoznat ćete se s vrstama najsavremenijih hemijskih sredstava koja se koriste u zaštiti bilja, te uvježbati njihovu pravilnu primjenu u poljoprivrednoj proizvodnji.

Budite prva generacija Fitofarmaceuta!!!