Ako vas put nanese glavnom ulicom prema Sastavcima i Simetralama, nećete moći ne primijetiti srušene zidove nekadašnje zgrade Škole učenika u privredi, koja je svojim postojanjem obilježila jednu epohu privrednog razvoja naše općine. Mnogi naši sugrađani, sada već vremešni i uspješni ljudi, sa čežnjom će ispratiti nestanak građevine za koju ih je emotivno vezala mladost, radost prvih ljubavi, uspjesi i neuspjesi, sigurnost pri zapošljavanju i sve drugo što je u to vrijeme pod svojim okriljem nudila Škola učenika u privredi.

Uskoro će zauvijek nestati trošni zidovi, čuvari uspomena mnogih generacija i jednog bezbrižnog vremena. Međutim, nekoliko ulica dalje žive duh i simbolika ove školske zgrade, istina u modernijem obliku, ali smisao i cilj su ostali isti – obrazovanje i privredni napredak.

I dalje hodnicima bruje glasovi učenika koji se osposobljavaju za frizere, krojače, zidare, montere, instalatere …, i dalje iz školskih klupa odlaze naoružani sa znanjem u život, da biju svoje životne bitke, baš kao što su to činili učenici daleke 1945., 1955., ili 1968. godine.

Naša škola mijenjala je nazive, prostorije, ali njeni imperativi ostajali su isti – rad, usavršavanje i inovativnost. Danas sa ponosom možemo reći da je naša škola iznjedrila mnogo uspješnih generacija koje su svojim znanjem i vještinama doprinijele u razvoju naše općine.

Iz školskoga Ljetopisa…

Sjećanja sežu u daleku 1945. godinu kada se sa puno entuzijazma pristupa obnavljanju rada škola i koncipiranju školskih programa. Krajem 1945. godine Školu učenika u privredi pohađalo je 27 polaznika koji su se obrazovali za slijedeća zanimanja: limar, obućar, brijač, krojač, pekar, trgovac, slastičar i kovač.

1949.godine Škola učenika u privredi imala je 68 učenika. U školi je najviše onih učenika koji pohađaju : obućarski , krojački i trgovački zanat.

U periodu 1945.-1955. Školu učenika u privredi završilo je 359 učenika , koji su se osposobili za 22 različita zanimanja.

31. jula 1968. Godine škola će promijeniti naziv u Školu sa praktičnom obukom. Od tada počinje njen intenzivniji razvoj. Ima 9 odjeljenja sa 259 učenika.

1968. godine počinju pripreme za izgradnju nove školske zgrade, koja će biti završena 1971. godine. Početkom sedamdesetih godina pored zanatskih zanimanja, Škola sa praktičnom obukom obrazovala je učenike za ugostitelje i tekstilce.

1972.godine u cilju racionalizacije i poboljšanja kvaliteta rada Škola sa praktičnom obukom i Gimnazija fuzioniraju se u Srednjoškolski centar.

Početkom septembra 1985. godine učenici Srednjoškolskog centra ući će u prostorije nove zgrade u Dolcu. Upisano je bilo 1433 učenika u 39 odjeljenja.

1992.godine Srednjoškolski centar se transformiše u Mješovitu srednju stručnu školu i u Mješovitu školu „Musa Ćazim Ćatić“.

24.6.1997. godine ponovo dolazi do transformacije škola kada dobijamo tri škole: Gimnaziju „Musa Ćazim Ćatić“, Srednju tehničku školu i Srednju stručnu školu Tešanj.

U školskoj 2000/01. godini upisano je 1488 učenika koji su svrstani u 50 odjeljenja. Srednja stručna škola u ovome periodu okarakterizirana je kao specifična odgojno-obrazovna ustanova, jer je sa 1488 učenika najbogatija mladošću, a sa 21 zanimanjem ima najširi spektar usmjerenja.

Od tada je prošlo desetljeće a naša škola i dalje je specifična odgojno-obrazovna ustanova, prepoznatljiva po svome radu ,uspjesima i inovativnostima, i jedna od najuspješnijih škola u Bosni i Hercegovini.

Aktiv profesora bosanskoga jezika i književnosti

i stranih jezika  Mješovite srednje škole

05.03.2014.godine, Tešanj