Ogledni čas profesorice Nadine Bešlagić iz predmeta Bosanski jezik i književnost održan je danas u 1- d , zanimanje Elektrotehničar računarstva.

🚣 Realizovana je nastavna jedinica : Interpretacija romana “Starac i more ” , Ernest Hemingvej. Iako se bliži kraj nastavne godine, kada su učenici i profesori već pomalo umorni, radna atmosfera na ovom času bila je na zavidnom nivou.

🤵 Čas je počeo pojavljivanjem učenika koji je glumio pisca Ernesta Hemingveja.
Potom su na projektorskom platnu prikazane slikovne asocijacije – starac , more , dječak, riba.

🎭🎭Sadržaj romana učenici su predstavili na vrlo zanimljiv i kreativan način. Radnja romana je dramatizovana, učenici su uz dobru naraciju, kostimografiju, glumu i tehničku podršku predočili cijelu radnju romana. Nakon dramatizacije uslijedila je interpretacija djela, kao i problemska pitanja za raspravu. Posebno je bio zanimljiv kviz znanja . Kroz kritičko promišljanje, interpretaciju i glumu učenici su otkrili zašto je ovaj roman bezvremensko djelo, te zašto je postao inspiracija umjetnicima, ali i ljudima širom svijeta.

📍📍Učenici su kao motivirajuće pouke izdvojili:

🌸Istrajnost je pobijedila glad, žeđ, samoću i starost.

🌸Uprkos dugom čekanju, nedaćama i mukotrpnom radu ne smijemo odustati, jer možda je baš idući dan onaj u kojem ćemo uloviti svoju sreću.

🌸Čovjek nije stvoren za poraze, čovjek može biti uništen, ali ne može biti poražen.

🌸Nije li život, baš kao i more, nekada čarobno lijep, a nekada prepun bure i oluje?

🌸Sreća je nešto što dolazi u raznim oblicima i ko je taj ko će je prepoznati? Ipak bih je uzeo u bilo kakvom obliku i platio najveću cijenu.