U periodu od 02.05. do 05.05.2019.godine održano je VII Međunarodno takmičenje „Balkan Junior“ u prelijepom Ohridu, Sjeverna Makedonija. Države i škole učesnice na ovom takmičenju su:
1. TEHNIČKA ŠKOLA, Valjevo (Republika Srbija)
2. INONU MTAL (İnönü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi) TEHNIČKA I INDUSTRIJSKA SREDNJA ŠKOLA, Istanbul (Turska)
3. ŠKOLSKI CENTAR VELENJE, Velenje (Republika Slovenija)
4. JU MJEŠOVITA SREDNJA ŠKOLA, Tešanj (Bosna i Hercegovina)
5. JU SREDNJA STRUČNA ŠKOLA, Nikšić (Crna Gora)
6. COLEGIUL TEHNIC “TOMIS”, Constanta (Rumunjska)
7. OEMUC “SV. NAUM OHRIDSKI”, Ohrid (Republika Sjeverna Makedonija)
8. SREDNJA ŠKOLA MATE BLAŽINE, Labin (Republika Hrvatska)

Zadatak na ovogodišnjem takmičenju je bio kao i predhodnih godina kombinacija teorije i prakse. Praktični zadatak se sastojao u tome da učenici samostalno izrade automatsku kliznu kapiju. Također, u praktičnom zadatku, učenici su pomoću CNC mašine trebali napraviti gravuru na vratima kapije. Nakon gravure, potrebno je izraditi program i napraviti montažu elemenata sa svim senzorima i aktuatorima. Prije izrade praktičnog zadatka, potrebno je popuniti tehničku dokumentaciju sa svim potrebnim elementima i događajima.
Našu školu su predstavljali učenici Ervin Hadžimujić i Tarik Ibrahimović, učenici zanimanja tehničar za mehatroniku. Mentori prisutni na dan takmičenja su Mujo Zeničanin i Sakib Ahmić, a školu je kao član Školskog odbora JU Mješovite srednje škole Tešanj predstavljao Almir Mujaković.
Profesori koji su radili na pripremi naših učenika za ovo takmičenje su:
1. Jasminka Mujkanović – Crtanje u AutoCad alatu i priprema tehničke dokumentacije
2. Sulejmen Hodžić – Programiranje na CNC mašinama
3. Sakib Ahmić – Konstruisanje ploče i elemenata
4. Mujo Zeničanin – Programiranje mikrokontrolera
Učenici Ervin Hadžimujić i Tarik Ibrahimović su se držali čuvenog citata:„Svaki čovjek koji kroči na tlo druge države, postaje ambasador svoje države. Taj čovjek ugled svoje države brani obrazovanjem i lijepim vaspitanjem“. Oni su uistinu uradili i time su nas učinili veoma ponosnim.
Naši učenici su uradili odlično zadati praktični zadatak. Od mogućih 200 bodova, osvojili smo 199 bodova na praktičnom zadatku. Iz praktičnog dijela osvojili smo treće mjesto. Nakon zbrajanja bodova iz praktičnog i teorijskog dijela zauzeli smo peto mjesto. Razlika između svih takmičara je bila veoma mala.
Sama organizacija takmičenja je bila na vrhunskom nivou. Direktor škole domaćina Sašo Nedeski se potrudio da sa svojim saradnicima iz škole, svim takmičarima obezbijedi ugodan boravak u prelijepom Ohridu. Ovom prilikom im se od srca zahvaljujemo jer smo se osjećali kao kod kuće.
Ono što nas je posebno iznenadilo je činjenica da smo prepoznati od strane predstavnika Njemačke za dualno obrazovanje gospodina Tobijasa Bole, koji nam je rekao da zna za uspjehe naše škole i čestitao nam je na osvojenom prvom mjestu za stručno obrazovanje koje dodjeljuje AHK – Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini.
Također se zahvaljujemo svim učenicima i predstavnicima svih država učesnika na lijepom i korektnom druženju.
Posebno se zahvaljujemo porodicama Ivanoski i Vasileski koji su ugostili naše učenike. Domaćini naših učenika su bili učenici OEMUC „Sv. Naum Ohridski“ Ivanoski Spase i Vasileski Darko.
Naredne godine, VIII Međunarodno takmičenje „Balkan Junior“ će biti održano u Rumuniji, grad Constanta. Radujemo se novom susretu.