Mješovita srednja škola u Tešnju objavljuje plan upisa redovnih učenika u prvi razred u 2013/2014. školsku godinu, po modularnom nastavnom planu i programu (EU-VET i GTZ), u slijedeća zvanja/zanimanja:

Prateći savremene metode odgojno-obrazovnog rada JU Mješovita srednja škola Tešanj, kontinuirano usavršava i poboljšava iste. Nastavni planovi i programi su razvijeni, osavremenjeni i modernizirani, te su u skladu  sa evropskim  standardima. Od 1998. godine Škola učestvuje u reformi srednjeg stručnog obrazovanja podržanog od strane
Evropske unije . Težimo da omogućimo uslove za proširenje praktične primjene znanja , naročito s ciljem
osposobljavanja učenika za potrebe tržišta rada, jer mislimo da se budućnost ove škole poklapa sa razvojnom budućnošću naše regije.Istraživanje tržišta rada i dobra upisna politika smanjuje nezaposlenost, a  Škola se direktno usmjerava u ključne probleme i njihovo prevazilaženje,te njene uposlenike čini dobrim  primjerima u implementaciji projekata i odgojno-obrazovnog rada Dokaz naše kvalitete je i  posjeta  visokih delegacija iz brojnih  ambasada i Evropske unije. Škola uspješno surađuje sa srednjim školama iz regiona i šire,a cilj suradnje je razmjena
iskustava u oblasti odgoja i obrazovanja, međunarodna takmičenja,usvajanje novih znanja, usavršavanje nastavnog kadra, razmjena učenika itd. Pored stručnih kadrova, izvrsno smo opremljeni i tehničkim pomagalima (kabinet za mehatroniku, CAD/CAM kabinet, nova multimedijalna učionica ,  laboratorij za prehrambenu struku.) i drugim nastavni sredstvima i pomagalima za praktičnu primjenu znanja.
PLAN UPISA UČENIKA PO MODULARNOM NASTAVNOM PLANU I PROGRAMU
(EU-VET I GTZ)  U ŠKOLSKU 2013/2014. GODINU
25 UČENIKA ZA SVAKO ZANIMANJE

Poslovno-pravni tehničar

Stepen stručne spreme: IV

Poznaje osnovne norme u poslovnoj korespondenciji, poduzetništvu, menadžmentu, knjigovodstvu, finansijama, bankarstvu i poslovnom pravu.

Tehničar za mehatroniku

Stepen stručne spreme: IV

Zanimanje tehničara za mehatroniku obuhvata obavljanje poslova iz područja automatizacije, koje uključuje grane mašinstva, elektrotehnike, elektronike, pneumatike i hidraulike te računarstva i programiranja.

Poljoprivredni tehničar

Stepen stručne spreme: IV

Poljoprivredni tehničari organiziraju, nadgledaju i usklađuju biljnu i stočarsku proizvodnju u poljoprivrednim preduzećima i na privatnim poljoprivrednim gospodarstvima.

Tekstilni tehničar

Stepen stručne spreme: IV

Tekstilni tehničar obavlja pripremne faze proizvodnje odjeće: konstrukcijsku i tehnološko-operativnu pripremu. Razrađuje i konstruiše temeljni kroj po veličinama te prema potrebi učestvuje u izradi probnih modela.

Prehrambeni tehničar

Stepen stručne spreme: IV

Prehrambeni tehničari organizuju primanje, rukovanje, čuvanje i usklađivanje prehrambenih sirovina i proizvoda, vode prehrambene proizvodne trake i rade u odgovarajućim nadzorno-analitičkim i razvojnim laboratorijima.

Instalater

Stepen stručne spreme: III

Instalateri pripremaju i instaliraju cjevovode za vodu, plin, grijanje i slično. Postavljaju, kontrolišu, održavaju i popravljaju toplotne uređaje, rashladne uređaje i uređaje za klimatizaciju.

Zavarivač

Stepen stručne spreme: III

Zavarivači spajaju metalne dijelove postupkom zagrijavanja. Često su na otvorenom prilikom rada na objektima na kojima obavljaju zavarivanje: mostovima, zgradama i drugim građevinama, te na raznim postrojenjima.

Obrađivač metala rezanjem

Stepen stručne spreme: III

Obrađivači metala rezanjem trebaju imati široko znanje o postupcima obrade metala kao što je rezanje, tokarenje, glodanje i brušenje. Moraju poznavati svojstva materijala, npr. tvrdoću i toleranciju topline, i biti upoznati sa širokim rasponom metala i legura.

Trgovac

Stepen stručne spreme: III

Trgovci su zaposleni na svim mjestima gdje se prodaje roba. Trgovac nastoji da zainteresuje kupca za proizvode koje prodaje. Pri tome opisuje kupcu osobine proizvoda, pokazuje mu kako se proizvodom rukuje i upoznaje ga sa različitim mogućnostima njegove upotrebe.

Krojač

Stepen stručne spreme: III

Krojači izrađuju odjeću prema prethodno kreiranom modelu. Obavljaju konstrukcijsku pripremu, kroje prema šablonu, šivaju i dorađuju odjeću. Završni proizvodi krojača jesu odjevni predmeti, posteljina, trikotaža, stolnjaci i sl.

Frizer

Stepen stručne spreme: III

Frizeri šišaju kosu, oblikuju frizuru, uređuju trepavice i obrve, a muškarcima briju i šišaju bradu i brkove. Kako bi se što bolje sporazumjeli, često se služe frizerskim modnim revijama i časopisima.

Kuhar

Stepen stručne spreme: III

Kuharski posao sastoji se u pripremanju svih vrsta toplih i hladnih jela. To podrazumijeva odabir i pripremu namirnica, određivanje tehnologije pripremanja hrane i samo njezino pripremanje(kuhanje, pečenje, prženje, pirjanje i drugo), kao i pripremu za posluživanje jela.

Ako planirate godinu, posadite žito.

Ako planirate deceniju, posadite drvo.

Ako planirate život, obrazujte narod.