Drugo međunarodno takmičenje Balkan Junior održano je u Školskom centru Velenje u periodu od 6.5. do 10.5. 2014. godine. To su susreti  učenika više zemalja  Balkana koji se, prije svega, takmiče iz znanja, te stječu nove prijatelje, upoznaju običaje i kulturu države u koju dolaze.  Kod učenika se razvija takmičarski duh, a predstavljajući svoju zemlju i školu iz koje dolaze, učenici imaju poseban motiv da  se dokažu kroz primjenu praktičnih znanja i vještina. Ova vrsta takmičenja doprinosi izgradnji ličnosti učenika, prvenstveno jačanju njegovog samopouzdanja. Upoznavanje i druženje  mladih ljudi su od posebne važnosti, na taj način nestaju eventualne predrasude o drugima, te se uvažava slika drugoga i drugačijega.

Takmičenje je organizovano iz teorijskog i praktičnog znanja iz elektrotehnike
za sljedeća područja rada: električne instalacije, električna mjerenja, te programiranje i automatizacija u elektrotehnici.
Učesnici ovogodišnjeg takmičenja Balkan Junior u Velenju bili su: Slovenija (Velenje), Crna Gora (Nikšić), Hrvatska (Labin), Makedonija (Skoplje), Srbija (Valjevo), Turska (Istanbul)  i Bosna i Hercegovina (Tešanj).

Našu Školu su predstavljali učenici Balić Elmin i Kadrić Armin (III-c, zanimanje tehničar za  mehatroniku), u pratnji mentora Vejsić Zumrete, nastavnika Ramić Mirsada i direktora Saračević Muharema. Na ovogodišnjem takmičenju najbolji  su bili  učenici  iz Školskog centra Velenje, zatim Crne Gore i Srbije.

Takmičari su posjetili znamenitosti Velenja, Ljubljane, te  Postojinsku jamu.

Naš sponzor na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju bio je SARAJEVO OSIGURANJE Poslovna jedinica Tešanj, te im se ovom prilikom posebno zahvaljujemo.