Učenici JU Mješovite srednje škole,Tešanj su i ove godine imali čast da učestvuju na 4.međunarodnom takmičenju cvjećarskih škola pod nazivom „Flora Educa“ u Umagu u periodu od 25.04.2014.godine do 27.04.2014.godine.

Na takmičenju u organizaciji Komunela,d.o.o.  je učestvovalo ukupno 13 škola iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Švedske i Bosne i Hercegovine.

Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da smo jedina škola iz BiH koja već četvrti  put učestvuje na ovom takmičenju.

Našu školu su predstavljale učenice Salkić Rasema  (poljoprivredni tehničar)  i Kruško Medina (cvjećar-vrtlar)  sa mentoricom Jusufbašić Dženetinom,dipl.ing.poljoprivrede.

Temu ovogodišnjeg takmičenja „Dodir prošlosti s daškom glamoura“-vjenčanje u stilu 20-tih godina prošlog stoljeća- naši učenici su predstavili na očaravajući način. Pripremale su se sedmica ranije, istraživajući, učeći na  predhodnim iskustvima prof.Muharema Mulabdića i prof.Mehmedalije Ljevakovića), sa željom da vjerno prikažu ozračje tog romantičnog vremena na moderan i njima blizak način. Naporno su radile izučavajući tehnike rezanja cvijeća,aranžiranje, formalni stil aranžiranja bidermajera, aranžiranje stola i dekor prostorije i  prepoznavanja određenih vrsta ukrasnog bilja.

Izložbeni štand stavljen nam na raspolaganje, odgovarao je našim pripremama i materijalu koji nam je škola obezbjedila. Posebnu pažnju obratili smo na ukrase u kosi manekenke koja nosi model vjenčanice i bidermajer karakterističan za period dvadesetih godina prošlog vijeka.

Sa zadovoljstvom smo predstavili  instalaciju Mješovite srednje škole Tešanj i primili sve pozitivne kritike i savjete.

Ovu priliku koristim da se zahvalim učenicama za požrtvovan rad, profesorici Ameli Saračević što nam je omogućila put u Umag, pomoćnici direktora profesorici Milki Arifović i profesorici Adijani Sadiković na nesebičnoj pomoći koju su nam pružile u toku priprema za takmičenje, i direktoru škole gosp.Muharemu Saračeviću na potpunoj podršci tokom priprema i puta.

Obzirom da je odlazak naših učenika na takmičenje organizovan uz pomoć Općinskog vijećnika gosp. Hrvić Vahdeta koristimo ovu priliku da mu se zahvalimo za neizmjernu podršku.

Prof.Dženetina Jusufbašić