Dana, 10.09.2012. godine, u 18:00 h, u Tešnju, otvorena je Poljoprivredna škola, kćerka Mješovite srednje škole, Tešanj.

Nakon mnogo zalaganja, truda i rada, direktora Mješovite srednje škole, gospodina Muharema Saračevića, zaposlenih i učenika ove škole te pomoći mnogih vanjskih subjekata, upriličena je ceremonija otvaranje Poljoprivredne škole.

Ceremoniji su prisustvovale mnoge zvanice: načelnik Općine Tešanj, gospodin, Fuad Šišić, mnogi članovi privrednih subjekata općine Tešanj, direktori Srednje tehničke škole i Gimnazije u Tešnju te profesori i učenici Mješovite srednje škole.

Činom presjecanja vrpce, Poljoprivrednu školu su otvorili Direktor Mješovite srednje škole, gospodin Muharem Saračević i načelnik Općine Tešanj, gospodin Fuad Šišić.

U okviru porodice zanimanja poljoprivreda i prerada hrane, u Poljoprivrednoj školi u Tešnju u ovoj školskoj godini, svoja znanja sticati će učenici koji se obrazuju za poljoprivrednog tehničara, prehrambenog tehničara,  veterinarskog tehničara i cvjećara / vrtlara.

Objekat je građen sukcesivno 7 godina   (od 2005 do 2012.) godine,raspolaže sa 400 m2 prostora, a finansiran je od strane Općine Tešanj,( najvećim dijelom) Vlade Zdk i vlastitim učešćem Mješovite srednje škole. Opremanje škole( za zanimnje, cvjećar-vrtlar) obezbjeđeno je od strane Evropske komisije kroz EU-VET projekat.