U četvrtak, 19. juna 2014 godine, upriličena je svečana manifestacija povodom zvaničnog otvorenje Centra za obrazovanje odraslih, Tešanj. Prvi je u Federaciji Bosne i Hercegovine instituciono utemeljen na saradnji lokalnih vlasti, obrazovnog sistema i privatnog sektora Općine Tešanj. Budući da je realizacija projekta rezultirala inovacijama, pravnu regulativu od strane zakonodavne vlasti na nivou Zeničko – dobojskog kantona očekujemo u skorijoj budućnosti.


ova2ova1ova3

Realizacija projekta „Uspostava Centra za obrazovanje odraslih“ rezultat je dugotrajnog rada, velikog truda i ulaganja kompetentnih i predanih ljudi koji gledaju u budućnost i postižu više.

Nosilac projekta je Agencija za razvoj Općine Tešanj u saradnji sa Mješovitom srednjom školom Tešanj.

U uvodnom dijelu programa prisutnima se obratio načelnik Općine Tešanj, mr. Suad Huskić, i na taj način otvorio svečanu manifestaciju.

Prisutnima su se obratili i premijer Zeničko – dobojskog kantona, gosp. Munib Husejnagić, direktorica USAID – Sida Firma Project, gospođa Dina Karić, direktor Školskog centra Velenje, gosp. Darko Lihteneker, oni su pohvalili implementaciju projekta i govorili o njegovom značaju za izgradnju boljeg i sretnijeg društva, koje smanjuje nezaposlenost i povećava kvalitetu življenja.

Potom su uslijedile i prezentacije o implementaciji projekta  i njegovim perspektivama, koje su pripremili direktor Mješovite srednje škole, gosp. Muharem Saračević i direktor Agencije za razvoj općine Tešanj, doc. dr . Ismar Alagić.

U znak zahvalnosti na ukazanoj podršci, saradnji i razumijevanju koje su pruzili u proteklom periodu, privrednim subjektima i partnerima projekta uručene su zahvalnice.

Centar za obrazovanje odraslih već niže i svoje prve rezultate u radu, u proteklom periodu stručnu obuku uspješno su završili prvi kandidati za CNC operatera, metalobrusača i obrađivača metala rezanjem, za potrebe preduzeća Mann Hummel, Pobjeda, Enker.

Manifestacija je bila idealna prilika da se kandidatima uruče certifikati.

ova5ova4

Svečana manifestacija potom je nastavljena u prostorijam Centra za obrazovanje odraslih, gdje je uslijedio i najsvečaniji trenutak – zvanično otvorenje Centra. Vrpcu su presjekli premijer Zeničko – dobojskog kantona, direktorica USAID – a SIDA Firma Project, i načelnik Općine Tešanj.

Gosti su obišli prostorije Centra, a potom je druženje nastavljeno u ugodnoj atmosferi u školskom restoranu Mješovite srednje škole.