Dana 22.12.2010.god. u Velenju (Slovenija) potpisan je Ugovor o zajedničkoj saradnji između Mješovite srednje škole Tešanj i Školskog centra Velenje.
Predmet ugovora je međusobna saradnja na području obrazovanja, edukacije nastavnog osoblja, promocije i razvoja didaktičke opreme, istraživačkog rada učenika i nastavnika i zajedničkih projekata u vezi sa razvojem privrede, preduzetništva i obrazovanja odraslih na području Slovenije, Bosne i Hercegovine i JZ Balkana. Ugovor su potpisali Muharem Saračević direktor Mješovite srednje škole, Tešanj i Ivan Kotnik direktor Školskog centra Velenje.  Identičan Ugovor u Velenju zakjučen je i sa dvije teslićke srednje škole Nikola Tesla i Jovan Dučić s kojima i Mješovita srednja škola, Tešanj ima dobru saradnju.

Video klip – download/preuzmi

………………………………………………………………………………………………………………………………..

V sredo, 22. 12. 2010, smo na MIC-u podpisali dogovor o sodelovanju med ŠC Velenje in tremi srednjimi šolami iz BIH, in sicer: Srednja mješovita škola „Jovan Dučić” iz Teslića, Mješovita škola „Nikola Tesla” iz Teslića in JU Mješovita srednja škola Tešanj. Z dogovorom smo konkretizirali medsebojno sodelovanje na področju izobraževanja, promocije in razvoja didaktične opreme, raziskovalnih nalog dijakov in učiteljev, skupnih projektov iz gospodarstva na področju Slovenije ter Bosne in Hercegovine.