U okviru projekta British Council-a iz Velike Britanije Connecting Classrooms, u četvrtak 30. januara 2014. godine u Mješovitoj srednjoj školi Tešanj održana je radionica u kojoj je aktivno učešće uzelo cca. 25 profesora raznih zanimanja na teme: “Vještine vođenja i aktivizam u zajednici” i “Korištenje audio-vizuelnih i socijalnih medija u aktivizmu u zajednice”.

Radionice su namijenjene nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, kao i svima koji žele aktivno učestvovati u donošenju pozitivnih inicijativa u svoju zajednicu.

Radionicu su predvodili ispred British Councila B&H Amila Karavdić, koordinator projekta, a ispred Mješovite srednje škole Prof. Muharem Saračević, direktor, Prof. Aida Halilović i Dr.sc. Faruk Unkić, koordinatori Connecting Classrooms projekta ispred Mješovite srednje škole Tešanj.

Amila Karavdić je obradila temu “Kako se nositi sa promjenama”, Prof. Muharem Saračević je realizovao veoma zanimljivu i trenutno aktuelnu temu “Obrazovanje odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja”, dok je na temu o Lidership-u obradila Prf. Aida Halilović. Dr.sc. Faruk Unkić je realizovao teme “Nova paradigma obrazovanja”, “Timski rad” i  “Korištenje audio-vizuelnih i socijalnih medija u aktivizmu u zajednice”.

Inače “Connecting Classrooms” je globalni projekat British Council-a koji uspostavlja partnerstva između škola u Velikoj Britaniji i drugi škola širom svijeta. Kroz ova partnerstva škole uključene u projekat stvaraju međunarodnu dimenziju obrazovanja učenika i poboljšavaju njihovo znanje i razumjevanje o drugim kulturama. Projekat priprema buduće generacije za rad i život u globalnom društvu.

“Connecting Classrooms” se trenutno implementira u šezdeset zemalja širom svijeta. U toku 2010/11 školske godine, iz Bosne i Hercegovine u projekat se uključilo dvadeset srednjih škola. Dvadeset timova projekta Connecting Classrooms mijenjaju okolnosti i u svojim školama i u svojim zajednicama demonstrirajući stečene interkulturalne vještine i povećavajući nivo društvenog aktivizma u svojim zajednicama. Kroz umrežavanje i razmjenu znanja, škole i nezavisno i u parovima rade na pitanjima od značaja za njihove zajednice.

S ciljem davanja doprinosa mobilnosti mladih u Bosni i Hercegovini, nova faza projekta usmjerava se na lokalno relevantne inicijative i mobilnost mladih. Projekat finansira Britanska ambasada u Bosni I Hercegovini, a sprovodi British Council.

Trenutno su u fazi razne aktivnosti u pojedinim sredinama širom Bosne i Hercegovine kao što su izložbe fotografija, pozorišne predstave, muzički koncerti, humanitarne aktivnosti, takmičenja, kao i volonterski rad u školama za djecu s poteškoćama u razvoju, staračkim domovima i bolnicama u Tešnju, Banja Lukci, Bijeljini, Brčkom, Cazinu, Doboju, Gradačacu, Mostaru, Mrkonjić Gradu, Novom Gradu, Olovu, Sarajevu, Tesliću, Travniku, Trebinju, Tuzli, Velikoj Kladuši i Žepču.