U organizaciji Sindikalne organizacije MSŠ Tešanj ove školske godine, predavači Mješovite srednje škole Tešanj, proljetni raspust su iskoristili za posjet Školskog centra u Velenju, Republika Slovenija.

Nakon dugog puta domaćini su nas dočekali na obali jednog od tri jezera u Velenju u kompleksu od 4 zgrade zvane MIC1, 2 i 3, s ručkom koji su pripremili učenici Ugostiteljske škole.

Direktor Školskog centra mr.Ivan Kotnik, vođa MIC-a ŠC Velenje  g. Darko Lihteneke, njegov pomočnik gospodin Uroš Lukič i drugi predavači iskazali su nam čast dočekavši nas u sali za prijeme,  obnavljajući već stečena poznanstva i uspostavljajući nova.

Prisustvovali samo kvalitetnim prezentacijama o  tome šta je MIC, šta je misija centra, kako je idejom o napredku i realizacijom  projekata moguće u kratkom periodu ostvariti samoodrživost školskih centara i privući učenike da odaberu baš tu školu.

Među našim profesorima najviše simpatija pokupio je profesor geografije svojom otvorenošću i pristupačnošću u komunikaciji. Ispričao nam je svoje desetogodišnje iskustvo u realizaciji projekata i važnosti mješanja kultura, pravim vrijednostima i obnavljanju veza među učenicima različitih nacija.

Uslijedio je obilazak prostorija ovog veletnog zdanja, gdje smo ostali impresionirani ne samo tehnologijama koje posjeduje ovaj centar već i predanošću našeg vodića gospodina Uroša koji je sa lakoćom odgovarao na sva pitanja i u detalje objašnjavao namjenu svake učionice, radionice ili laboratorije. Primjećujemo da ovaj samoodrživi kompleks pruža mnoge primjere i ideje koje bi i naša škola mogla primjeniti i čemu bi na kraju mogla težiti. Naše profesore mašinske struke su posebno zanimale CNC mašine i  prikaz proizvodnih linija.

Slijedeća destinacija našeg stručnog obilaska Velenja bio je kompleks Školskog centra gdje su objedinjene i osnovne i srednje škole.

Iako umorni obišli smo posebno prostorije kuhinje Ugostiteljske škole i uvjerili se da su opremljene po svim standardima za školu, punih smočnica i čiste i uredne. Nastava nije bila u toku jer školski centar radi u jednoj smjeni pa se u 14:30 završava nastava.

Naš prvi dan stručne-nastavne ekskurzije bio je upotpunjem večernjim obilaskom grada Velenje koji je najmlađi grad u Sloveniji star samo 50 godina, a jedini na prostoru bivše Jugoslavije ima očuvanu bistu Maršala Tita.

Četvrtak 25.04.2014.godine iskoristili smo za turistički obilazak Graza u Austriji, uvjerili se u ljepotu austrougarske arhitekture i dobili ideje kako bi i naša Općina Tešanj mogla iskoristiti svoje male  ali kvalitetne kapacitete starog grada.

Povratak za Tešanj u petak 26.04.2014.godine praćeni kišom i nabujalom Savom prekinuli smo kratkim obilaskom Zagreba.

Živi i zdravi, sretni što smo pošli na ovo putovanje radujemo se novim planiranim i neplaniranim posjetama u svrhu usavršavanja i cjeloživotnog učenja.

sindikalni odbor MSŠT

Užičanin Sabina, prof.