Međunarodno  takmičenje  Bakan Junior održano je od  8.do 10.05.2013. g. u Istanbulu,  na kojem se predstavilo nekoliko balkanskih zemalja (Turska, Srbija, Slovenija, Crna  Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija). Našu školu su predstavljali učenici zanimanja tehničar mehatronike: Alija Ibrahimkadić i Ibrahim Omahić u pratnji mentora Sakiba Džinalića i direktora škole Muharema Saračevića. Finansijsku podršku za učešće naših učenika u Istanbulu pružila je Općina Tešanj.

Mješovitoj srednjoj školi je pripala čast da predstavlja  Bosnu i Hercegovinu, kao primjer napretka i unapređenja novih tehnologija, te znanja iz oblasti  modeliranja, programiranja cnc masina i teoretskog znanja.

Prije samog takmičenja učenici su predstavili svoju zemlju uz prigodan program koji su upriličili domaćini škole Bayram Pasa.

Prvo mjesto je pripalo Tehničkoj školi iz Srbije, dok su naši učenici ostvarili ukupno  78,6 procenata, odnosno  (plasman u sredini) što je  dobar rezultat  s obzirom na  okolnosti i izbor takmičenja.

Domaćini iz Istanbula su bili izuzetno gostoljubivi i ljubazni, trudili su se da ugoste sve učesnike Festivala na najbolji mogući način, da pokažu svoju  historiju, ekonomski i tehološki razvoj  Turske  i grada  Istanbula.

Sljedeće takmičenje Balkan Junior će se održati u Sloveniji, u maju 2014.

Sakib Džinalić