Naša škola uspješno je obavila još jedno bratimljenje-povezivanje sa školama u inostranstvu. Ovog puta bila je to škola u R. Turskoj, gradu Istanbulu, opštini Bayrampaša. Škola se zove İNÖNÜ TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ (TEHNIČKA I INDUSTRIJSKA SREDNJA ŠKOLA).

Na osnovu službenog poziva direktora škole iz Turske, gosp. Fatih Kamil Bilgin, naša škola je na čelu sa direktorom Muharem Saračević, predsjednikom šk.odbora Muharem Kotorić i članovima delegacije, Balić Muhamed i Hasan Solo, posjetila školu u Istanbulu. Boravak je trajao od 12.do 16. Aprila 2012.g.

Naše predstavnike je prvi primio direktor za obrazovanje Opštine Bayrampaša gosp. Kenan Kirali, koji je iskazao radost i zadovoljstvo ovog bratimljenja, pogotovo kada je u pitanju škola iz Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka sa gosp. K. Kiralijem, uslijedio je planirani protokol obilaska škole i potpisivanje povelje o bratimljenju. Direktor škole gosp. Fatih Kamil Bilgin, tokom boravka u njegovom uredu je rekao:“Dugo godina je naša škola  tražila priliku da se poveže sa nekom od škola u Bosni I Hercegovini. Naša želja se ispunila vašim dolaskom, sretni smo zbog toga i nadam se dugoj i kvalitetnoj saradnji…“ Nakon toga, uslijedio je potpis o bratimljenju od strane oba direktora i primopredaja poklona. Zajedno sa pomoćnicima direktora obišli smo cijeli kompleks škole. 7 školskih zgrada i dvije sportske dvorane govore o velikoj školi koja ima 4000 redovnih i 1000 vanrednih učenika. Za kvalitetnu nastavu, osim svih potrebnih sredstava, brine se 200 profesora.

Za dane vikenda, domaćini su pokazali svoje gostoprimstvo i našoj delegaciji obezbjedili ugodan obilazak Istanbula. Plava džamija, Ajasofija, krstarenje Bosforom su samo neka značajna historijska mjesta koja smo posjetili.

U sklopu posjete dogovorena je buduća saradnja sa školama sa Balkana : Valjevo (Srbija), Škola iz Skoplja (Makedonija), Školski centar Velenje (Slovenija), i jedna škola iz Hrvatske.