Ajla Ogrić je diplomirani modni dizajner. Trenutno uspješno vodi svoj brend koji nosi naziv “Ajla’s moda’’ & ‘’Aytex”.

Sve upravo počinje od malih nogu, kada se Ajla kao i svaka djevojčica igrala sa barbikama. Naime, odjeća koju su nosile lutke, Ajli se i nisu baš sviđale, pa je došla na ideju da im ona napravi novu. Koristila se onome što joj je bilo pri ruci, kao što su papirne maramice, komadići materijala i konac koji bi krišom uzimala od svoje mame. Upravo su ti trenuci bili presedan da Ajla zna šta će biti kada poraste.

Ozbiljnija priča na putu ostvarenja Ajlinih snova veže se za 2013. godinu i njen najvoljeniji Tešanj.  Upravo te godine Ajla odlučuje i upisuje Mješovitu srednju školu u Tešnju, zanimanje Tekstilni tehničar.

“Moji snovi i ciljevi su bili veliki , pa i danas pamtim čuđenje nastavnika stručnih predmeta i profesora čemu toliko žurba za stjecanjem znanja i vještina. Kada su uvidjeli razloge moje radoznalosti, jedva su čekali prenijeti mi znanje koje posjeduju. Već na samom početku sam preskočile neke osnove, te počela raditi na nekim kompleksnim odjevnim predmetima”, kaže Ajla.

Zahvalna je na prilici što su nastavnici i profesori pored osnovne, donosili i dodatnu literaturu koja je bila jako interesantna.

“Lijepe uspomene čuvam na srednju školu, školski kolektiv i drušvo s kojim sam dijelila školske klupe. Možda upravo zato što sam pratila svoje snove, radila i učila o onome što me zanimalo i interesovalo. Ono što uistinu volim”, ističe Ajla.

Godine 2017. Ajla završava  Mješovitu srednju školu sa posebnom diplomom, te svoje obrazovanje nastavlja u dalekom Mostaru, gdje upisuje Visoku školu “Logos”, smjer – Modni dizajn. Tokom studiranja pohađala je mnoge kurseve grafičkog dizajna, digitalnog marketinga, kaligrafije i stručne prakse.

Ajla o periodu na fakultetu govori: “Profesori na fakultetu su bili oduševljeni mojim znanjem, pa bih željela istaći da sam na tome jako zahvalna srednjoškolskom obrazovanju. Tada, kao i danas ,  ponosna sam na svoju srednju školu.”

Diplomirala je 2021. godine, te stekla zvanje dipl. modni dizajner – što je ujedno i bilo ostvarenje njenog sna.

“Ajla’s moda”

Ljubav prema tekstilu, odijevnim predmetima i konstrukcijama je posebna umjetnost izražavanja. Unijeti dio sebe u svaki odijevni komad jeste umjetnost.

“Volim da pratim aktuelne trendove, ali da ih ipak prilagodim svom dizajnu, kako bih omogućila pristup svim djevojkama, kao i onima koje nose hidžab. Prema tome, u mojim kolekcijama mogu se naći razni odijevni predmeti od suknji, hlača, haljina, abaya – koje su nosive više od jedne sezone.”, ističe Ajla.

Slika 1. 2. i 3. Ajla i njena kreaciju koju ona naziva masterpiece

‘’Aytex’’


Trenutno je kod Ajle došlo do proširenja posla, gdje nudi uslugu izrade tkanine sa raznovrsnim dezenima. Osim modne konfekcije, radi sportsku opremu sa dizajnom koji je ona dizajnirala. Do sada je imala priliku raditi dizajn fudbalske i biciklističke opreme.

Slika 4. i 5. Sublimacijska linija i sam proces sublimacije

Poruka za kraj

“Sve se može ukoliko to dovoljno želiš i voliš. Iako sam se često susretala sa podcjenjivanjem svojih snova, nikad nisam odustajala. Trudila sam dokazati suprotno.

Najveću i jedinu iskrenu podršku sam imala i imam od svojih roditelja, brata i rodbine, na čemu sam u mnogome zahvalna.

Bila bih jako sretna kada bi ova moja priča nekome bila inspiracija da krene na put ka ostvarenju svojih snova”, za kraj nam je saopštila Ajla.