Naša škola je već danima uključena u akciju  printanja zaštitne opreme za zdravstvene radnike Doma zdravlja i Opće bolnice Tešanj. Riječ je o akciji printanja i sklapanja zaštitnih vizira. S obzirom da imamo stari 3D printer, nismo bili u mogućnosti printati dovoljan broj komada na dnevnoj bazi.
Molbu za donaciju novih 3D printera i filamenta za štampu uputili smo GIZ-u.  Mnogo puta do sada bili su uz nas i pružili nam stručnu podršku kroz impementaciju brojnih projekata, tako je bilo i sada, pozitivno su odgovorili na našu molbu. Donirali su našoj školi dva profesionalna i moderna 3D printera Renkforce RF2000 V2 u vrijednosti blizu 10.000,00 KM. Pored 3D printera, dobili smo i 10 kg materijala za štampu.
Po prijemu 3D printera i materijala, uradili smo instalaciju potrebnog software-a i pripremili smo printere za štampu. Testni print nas je oduševio i sigurni smo da ćemo moći raditi složenije komade na zdravstvenoj zaštitnoj opremi. Od danas svi naši uređaji će raditi za Dom zdravlja i Opću bolnicu Tešanj.
Donirani 3D printeri nakon pandemije koristit će nam u redovnoj nastavi kao nastavno pomagalo za zanimanja: elektrotehničar računarstva, tehničar za mehatroniku i operater na CNC mašinama. Sigurni smo da će sa ovim printerima naši učenici biti ozbiljni konkurenti na tržištu rada.
Koristimo ovu priliku da se još jednom zahvalimo  GIZ-u i obećavamo im da ćemo doniranu opremu koristiti za dobrobit cijelog našeg društva. Naše dugogodišnje prijateljsko partnerstvo najbolje opisuje izreka:

“Prijatelji su kao zvijezde, ne vidiš ih uvijek, ali znaš da su tu negdje”.

Izjava direktorice Jasminke Mujkanović o GIZ  donaciji:

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH od 1995. godine djeluje u Bosni i Hercegovini u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).
Do sada su realizovali cijeli niz projekata u našoj državi nastojeći nam pružiti svaku vrstu podrške kako bi ostvarili što bolje rezultate u različitim oblastima društva.
JU Mješovita srednja škola u ovim teškim vremenima nastoji pomoći na najbolji mogući način – izradom zaštitne opreme za medicinsko osoblje, kako bi doprinijeli što bržem vraćanju društva u normalne okvire.
Ova velika donacija će ubrzati naš humani rad, a GIZ nam svojim postupkom svjedoči o solidarnosti i razumijevanju stanja u kojem smo se svi skupa zadesili.
Hvala im na tome. Kod nas se kaže „ Na muci se poznaju junaci.“

Izjava profesora Muje Zeničanina

Bezbroj puta ljudi iz GIZ-a su pokazali da su spremni ulagati u razvoj Bosne i Hercegovine, jer ulaganje u JU Mješovitu srednju školu Tešanj je ulaganje u cijelo društvo Bosne i Hercegovine. Goethe je rekao: „najveći čovjek uvijek ostaje dijete“.  Iskreno se zahvaljujem GIZ-u zato što su opet u meni probudili dijete, jer dijete uvijek odraslog može naučiti tri stvari: da bude veseo bez razloga, da bude uvijek nečim zabavljen i da se zna svom snagom zauzeti za ono što želi. Opet sam veseo, sa razlogom, zabavljam se i zauzimam se za ono što želim, a želim da svi iz ovoga izađemo bolji i pametniji.