Mješovita srednja škola , Tešanj već duži period kao partnerska škola sudjeluje u realizaciji projekta „ Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini “,  koji je sufinansiran od strane Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke ( BMZ) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju ( SDC) , a implementira ga GIZ,  Njemačko društvo za međunarodnu saradnju .
Projekat podržava partnerske škole u realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama domaćeg tržišta rada, ukazuje na značaj socijalne inkluzije i rodno odgovornog obrazovanja u školama.
Profesori iz naše škole, najprije su sudjelovali u edukaciji o rodno odgovornom obrazovanju , koja je obuhvatala pet modula, a potom su , zajedno sa ostalim učesnicima edukacije, kreirali i pisali Priručnik o rodno odgovornom obrazovanju. Svrha je integrisanje rodne dimenzije u srednje stručno obrazovanje.
U sklopu ovog projekta podjednako važno je i promovisanje koncepta  „Socijalna inkluzija “ u čijoj realizaciji, također, sudjeluju profesori iz naše škole. Socijalna inkluzija je proces koji omogućava da učenici koji su u riziku od socijalne i društvene isključenosti dobiju mogućnost i sredstva za puno učešće u ekonomskom, društvenom i kulturnom životu . Kao partnerska škola dobili smo i vrijedne donacije koje su unaprijedile i modernizovale nastavni proces.
Moramo istaći da je za nas od neprocjenljive vrijednosti bilo renoviranje radionice zajedničkih osnova za mašinsku struku, naši učenici sada praktičnu nastavu obavljaju u novoj i  moderno opremljenoj radionici.
Našim profesorima je donirana interaktivna smart tabla „ Helgi “  sa softverom za elektronski raspored časova i digitalizaciju nastavne dokumentacije, ova vrijedna donacija  svakodnevno im olakšava rad u zbornici.
Zahvaljujemo se našim dragim prijateljima iz Njemačkog društva za međunarodnu saradnju GIZ, jer  nam već dugi niz godina pružaju podršku i uključuju u procese koji unapređuju obrazovanje i nastavni proces , te ih približavaju evropskim standardima.