03.10. i 04.10.2012.godine našu školu su posjetili učenici IX razreda JU OŠ „Huso Hodžić“ Tešanj. Cilj posjete je bio praktično upoznavanje učenika sa pneumatikom, elektropneumatikom i PLC-ima. Planom i programom za IX razrede osnovnih škola iz predmeta tehničkog obrazovanja, predviđeno je učenje iz oblasti mehatronike.

Pošto većina osnovnih škola ovu oblast samo zasniva na teoretskom učenju, dosta učenika ostaje uskraćena na praktičnom znanju. Administracija JU OŠ „Huso Hodžić“ Tešanj, uz angažman njihovog nastavnika informatike Harisa Mularifovića, bila je upoznata sa bogatom didaktičkom opremom koju posjeduje JU Mješovita srednja škola Tešanj iz oblasti mehatronike.

Tako je u navedenom periodu organizovana posjeta osvovaca JU OŠ „Huso Hodžić“ Tešanj  našoj školi. Učenici su upoznati sa kratkom praktičnom prezentacijom iz oblasti mehatronike.

Najhrabriji učenici su i sami nagrađeni da naprave nešto samostalno iz oblasti pneumatike i elektropneumatike. Pohvalno je što će učenici naše škole već dolaziti sa određenim predznanjem iz oblasti mehatronike. Našim gostima ispred naše škole demonstraciju je držao Zeničanin Mujo, prof. informatike.

Po njegovom mišljenju, djeca su pokazala veliko interesovanje za mehatroniku i budući nastavak obrazovanja u našoj školi. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo učenicima JU OŠ „Huso Hodžić“ Tešanj na posjeti i na pokazanom ogromnom znanju iz navedenih oblasti. Nadamo se skoroj posjeti i ostalih osnovnih škola sa nivoa Općine Tešanj. Također, zahvaljujemo se i administraciji JU OŠ „Huso Hodžić“ Tešanj na ukazanom povjerenju, i nadamo se da smo nadmašili njihova očekivanja prilikom posjete njihovih učenika.