Konferencija ,, Profesionalna orijentacija – mehanizam za dugoročno smanjenje nezaposlenosti,, održana je u Sarajevu 20.09.2018.godine., u organizaciji Agencije za zapošljavanje BiH. Na konferenciji su učestovali predstavnici zavoda i službi za zapošljavanje u BiH, predstavnici udruženja poslodavaca, privrednih komora, te predstavnici univerziteta, srednjih i osnovnih škola.

Cilj konferencije je bio razmjeniti iskustva i najbolje prakse u provođenju profesionalne orijentacije, te odgovoriti na pitanje koliko je obrazovni sistem u BiH usklađen sa tržištem rada

Predstavnik Mješovite srednje škole, Tešanj bio je gosp.Muharem Saračević, direktor škole. U svom obraćanju, gosp. Muharem Saračević upoznao je  prisutne o  postignutim  rezultatima škole, kao i uspješno realizovanom projektu ,, Tehničko i stručno obrazovanje u općini Tešanj – od dobre do bolje  prakse” koji je  podržan od strane Vlade Švicarske  uz  podršku programa PRILIKA PLUS. Također, naveo je da  se  projekat provodio  kako bi učenici školu  napuštali  što bolje  kvalificirani za tržište rada  te  da ovaj način školovanje  doprinosi  bržem  zapošljavnaju  nakon  okončanja školovanja učenika.

Nakon  uspješnog rada, dva  radna  panela i brojnih prezentacija  konferencija je  idetificirala nekoliko problema i  ponudila rješenja. Na nivou uočenih problema  prepoznato je da  ponuda  na  tržištu rada ne odgovara poslodavcima, da radna  snaga  ne zadovoljava  potrebe  tehničko- tehnološkog razvoja, ne postoje standardi  u provođenju  modela profesionalne orijentacije jednaki  za sve  aktere na tržištu rada.