Dana 22. 4. 2013. godine imali smo čast ugostiti ambasadora Sjedinjenih američkih država Patricka Moona. Ambasadora su primili direktor Mješovite srednje škole, Muharem Saračević sa svojim pomoćnicima i saradnicima u nastavi, u prisustvu predstavnika USAID, TRA, Mann Hummel, Savjetodavnog vijeća i predsjednika Školskog odbora.

Na samom ulazu u školu ambasador Patrick Moon obratio se učenicima i uposlenicima škole sa riječima podrške i željom da nastavimo sa reformskim procesima koje naša škola uspješno provodi već nekoliko godina. Posebno je istakao da nije slučajno što posjećuje baš Mješovitu srednju školu, Tešanj zbog aktivnosti u projektima koji su podržani od strane USAID-a. Nakon toga uslijedila je prezentacija Škole, direktor Muharem Saračević, prof. prezentirao je aktivnosti koje provodi naša Škola u cilju osavremenjavanja nastave, jačanja kompentencija i znanja učenika, te o saradnji Mješovite srednje škole, Tešanj sa privrednicima s ciljem lakšeg zapošljavanja mladih ljudi i njihove veće konkurentnosti na tržištu rada. Poslije izlaganja direktora, učenici koji se obrazuju za zvanje tehničar za mehatroniku, ujedno i takmičari naše škole koji će nas predstavljati u Istambulu na Balkan Junior takmičenju,  praktično su prikazali svoje znanje iz oblasti mehatronike čime je ambasador bio naročito oduševljen. Uvaženi gost je posjetio i kabinete CAD CAM(operater na CNC mašinama) i multimedijalnu učionicu gdje se upoznao sa naprednim tehnologijama i prednostima korištenja nove informatičke opreme u nastavnom procesu.

Posjeta od strane gospodina ambasadora Mješovitoj srednjoj školi, Tešanj ostati će upamćena po toplom i prijatnom raspoloženju i pozitivnoj atmosferi koja je vladala cijelo vrijeme posjete.