U jutarnjim satima 23.03.2013 godine. u školskom amfiteatru učenici Mješovite srednje škole su se pripremali da obilježe i proslave Dan svoje škole. Svečana manifestacija započela je himnom, a nakon himne su Mensura Kašibović i Belma Hadžić otvorile ovogodišnju rođendansku zabavu naše škole.

Kao i na svakoj zabavi, i na ovoj je bilo dosta muzike, pjesme i glume.
Direktor naše škole, gosp. Muharem Saračević, je učenicima, sadašnjim i bivšim uposlenicima Mješovite srednje škole, kao i svim prisutnim gostima, čestitao Dan škole, te je u prigodnom govoru pohvalio uspješan rad profesora i učenika.

Prisutnima se obratio i gosp. Ahmet Pelko, direktor Srednje mašinsko – saobraćajne škole iz Mostara, izrazio je zadovoljstvo zbog prijateljskog odnosa i buduće saradnje dvije škole.
U uvodnom dijelu programa i članovi Novinarske sekcije prezentirali su sadržaj ovogodišnjeg broja “Srednjoškolca S”.
Kako je vrijeme prolazilo, raspoloženje u sali bivalo je sve vedrije i veselije. Dramska sekcija naše škole pod vodstvom profesorice Nadine Bešlagić nas je počastila odlomkom iz komada Ive Brešana “Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja” na bosanski način. Nismo dobili odgovor na vječno pitanje “biti ili ne biti”, ali smo se u svakom slučaju dobro zabavili čekajući dolazaka velikog donatora šejha iz neke daleke zemlje Istoka. Za dobru pjesmu i atmosferu bili su zaduženi naši dragi muzičari  , članovi školskog benda.
Pravi užitak za oko bili su učenici mostarske Srednje mašinsko – saobraćajne škole koji su nas počastili humorističnim komadom “Proslava godišnjice mature” i prelijepom pjesmom “Odiseja”.
Program koji su učenici pripremili polahko se privodio kraju, kada su na scenu izašli članovi dobro informirane Dramske sekcije i u emisiji “Federacija danas” obavijestili nas o aktuelnim dešavanjima u bosanskohercegovačkom društvu.
Učenici su svojom kreativnošću i duhovitošću izazvali gromoglasan smijeh i mnogo aplauza.
Pjesmom “Čudna jada od Mostara grada” Dan škole je priveden kraju, pjesmu su zajedno otpjevali učenici naše škole i gosti iz Mostara.
Vrijeme je brzo prošlo jer je naše druženje očito svima godilo. Učesnici programa su nas ostavili da na nastavak ovog druženja čekamo sa nestrpljenjem i naredne godine u isto vrijeme i na istom mjestu.