Aida Halilović, profesorica engleskog jezika iz Mješovite srednje škole, Tešanj, je provela 3 sedmice na stručnom usavršavanju u Sjedinjenim Američkim Državama , u Daytonu i Chicagu, u septembru 2021.godine.
Program Teacher Development Program 2021 organizovan od strane Američke ambasade u BiH postoji već 20-tak godina , tačnije od 2001.godine. Programom su obuhvaćeni i učenici srednjih škola u BiH , pod nazivom Youth Leadership Program 2021. Po jedan profesor engleskog jezika iz tri grada , ove godine iz Tešnja , Bijeljine i Žepča i po 6 učenika iz istih gradova su prošli na kvalifikacijama iz engleskog jezika , angažmana u društvenoj zajednici i učešću u projektima vezanim za razvoj lokalne zajednice , te odabrani kao kandidati u ovom prestižnom programu Američke ambasade u BiH .
Učenici i profesori su imali i odvojene , ali i zajedničke edukacije, radionice , posjete u Daytonu i Chicagu kako bi što bolje upoznali američki način života , historiju , kulturu , obrazovni sistem i naučeno primijenili u svojoj lokalnoj zajednici po povratku.
Profesorica Aida Halilović je sa još dvije profesorice engleskog jezika iz Bijeljine i Žepča posjetila privatne i javne srednje škole u Daytonu , Ohio-u kao što su : Regioanl Dayton STEM School i Miami Valley High School Dayton , zatim privatne i javne univerzitete kao što su : Sinclair Community College Dayton i Wright State Dayton University .
Upoznala je nastavne planove , metode rada , prisustvovala časovima i razmijenila iskustva sa profesorima ovih škola i univerziteta . Također, učestvovala je u nastavi engleskog jezika i bila panelistica u panel diskusiji na temu Rat u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. zajedno sa profesoricama iz Bijeljine i Žepča ,gdje su učenici 3. i 4. razreda srednje škole radili istraživanje na temu historije Balkana i Bosne i Hercegovine druge polovine 20.vijeka pa do danas , te je imala priliku razmijeniti mišljenje sa američkim učenicima i profesorima o historiji, kulturi i osobenostima Bosne i Hercegovine , te promovisati multikulturalnu BiH, kao i Tešanj. Osim obrazovnih ustanova , program je obuhvatao i posjetu Gradskom vijeću Daytona , Medijacijskom centru Dayton , Nacionalnom muzeju američkih zračnih snaga , Gradskoj biblioteci, gdje su i profesori i učenici imali priliku da upoznaju društveni i politički sistem , kao i kulturu SAD-a , ali i da predstave svoju zemlju u istim aspektima .
Program je imao i svoj zabavni dio , predstavljajući kulturni i javni život u Daytonu i Chicagu. BiH predstavnici su prisustvovali bejzbol utakmicama , posjetili muzeje , spomenike , od kojih i Holbrooke Plazu u Daytonu , spomenik Daytonskom mirovnom sporazumu u BiH .
U petodnevnoj posjeti Chicagu obišli su neke od poznatih znamenitosti kao što su : Skydeck Chicago, Field Museum Chicago, The Bean , Shedd Aquarium i druge svjetski poznate znamenitosti Chicaga.
Ovaj program stručnog usavršavanja će svakako biti odličan način za povezivanje sa raznim američkim i bosanskohercegovačkim institucijama u Tešnju i našoj školi . Po povratku iz SAD-a , a do marta 2022.godine prof. Aida Halilović će realizovati projekat u Tešnju zajedno sa 6 učenika Gimnazije“ Musa Ćazim Ćatić „ iz Tešnja, koji su ,također ,bili uključeni u dio
programa za učenike . Planirana je i posjeta predstavnika iz Daytona Tešnju i našoj školi po završetku realizacije tog projekta.

 

 


By admin