Drugo međunarodno takmičenje Balkan Junior održano je u Školskom centru Velenje u periodu od 6.5. do 10.5. 2014. godine. To su susreti  učenika više zemalja  Balkana koji se, prije svega, takmiče iz znanja, te stječu nove prijatelje, upoznaju običaje i kulturu države u koju dolaze.  Kod učenika se razvija takmičarski duh, a predstavljajući svoju zemlju i školu iz koje dolaze, učenici imaju poseban motiv da  se dokažu kroz primjenu praktičnih znanja i vještina. Ova vrsta takmičenja doprinosi izgradnji ličnosti učenika, prvenstveno jačanju njegovog samopouzdanja. Upoznavanje i druženje  mladih ljudi su od posebne važnosti, na taj način nestaju eventualne predrasude o drugima, te se uvažava slika drugoga i drugačijega.

Takmičenje je organizovano iz teorijskog i praktičnog znanja iz elektrotehnike
za sljedeća područja rada: električne instalacije, električna mjerenja, te programiranje i automatizacija u elektrotehnici.
Učesnici ovogodišnjeg takmičenja Balkan Junior u Velenju bili su: Slovenija (Velenje), Crna Gora (Nikšić), Hrvatska (Labin), Makedonija (Skoplje), Srbija (Valjevo), Turska (Istanbul)  i Bosna i Hercegovina (Tešanj).

Našu Školu su predstavljali učenici Balić Elmin i Kadrić Armin (III-c, zanimanje tehničar za  mehatroniku), u pratnji mentora Vejsić Zumrete, nastavnika Ramić Mirsada i direktora Saračević Muharema. Na ovogodišnjem takmičenju najbolji  su bili  učenici  iz Školskog centra Velenje, zatim Crne Gore i Srbije.

Takmičari su posjetili znamenitosti Velenja, Ljubljane, te  Postojinsku jamu.

Naš sponzor na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju bio je SARAJEVO OSIGURANJE Poslovna jedinica Tešanj, te im se ovom prilikom posebno zahvaljujemo.

By admin