Učenici JU Mješovite srednje škole,Tešanj na međunarodnom takmičenju cvjećarskih škola „Flora Educa“ u Umagu

Učenici JU Mješovite srednje škole,Tešanj su i ove godine imali čast da učestvuju na 4.međunarodnom takmičenju cvjećarskih škola pod nazivom „Flora Educa“ u Umagu u periodu od 25.04.2014.godine do 27.04.2014.godine.

Na takmičenju u organizaciji Komunela,d.o.o.  je učestvovalo ukupno 13 škola iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Švedske i Bosne i Hercegovine.

Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da smo jedina škola iz BiH koja već četvrti  put učestvuje na ovom takmičenju.

Našu školu su predstavljale učenice Salkić Rasema  (poljoprivredni tehničar)  i Kruško Medina (cvjećar-vrtlar)  sa mentoricom Jusufbašić Dženetinom,dipl.ing.poljoprivrede.

Temu ovogodišnjeg takmičenja „Dodir prošlosti s daškom glamoura“-vjenčanje u stilu 20-tih godina prošlog stoljeća- naši učenici su predstavili na očaravajući način. Pripremale su se sedmica ranije, istraživajući, učeći na  predhodnim iskustvima prof.Muharema Mulabdića i prof.Mehmedalije Ljevakovića), sa željom da vjerno prikažu ozračje tog romantičnog vremena na moderan i njima blizak način. Naporno su radile izučavajući tehnike rezanja cvijeća,aranžiranje, formalni stil aranžiranja bidermajera, aranžiranje stola i dekor prostorije i  prepoznavanja određenih vrsta ukrasnog bilja.

Izložbeni štand stavljen nam na raspolaganje, odgovarao je našim pripremama i materijalu koji nam je škola obezbjedila. Posebnu pažnju obratili smo na ukrase u kosi manekenke koja nosi model vjenčanice i bidermajer karakterističan za period dvadesetih godina prošlog vijeka.

Sa zadovoljstvom smo predstavili  instalaciju Mješovite srednje škole Tešanj i primili sve pozitivne kritike i savjete.

Ovu priliku koristim da se zahvalim učenicama za požrtvovan rad, profesorici Ameli Saračević što nam je omogućila put u Umag, pomoćnici direktora profesorici Milki Arifović i profesorici Adijani Sadiković na nesebičnoj pomoći koju su nam pružile u toku priprema za takmičenje, i direktoru škole gosp.Muharemu Saračeviću na potpunoj podršci tokom priprema i puta.

Obzirom da je odlazak naših učenika na takmičenje organizovan uz pomoć Općinskog vijećnika gosp. Hrvić Vahdeta koristimo ovu priliku da mu se zahvalimo za neizmjernu podršku.

Prof.Dženetina Jusufbašić

You may also like...